Een chiwawa

In een dorpje vlakbij de stad Kosice in Slowakije woont een grote groep Roma. Samen met de jongeren van het dorp en geluidsman Michiel van de Weerthof werkte ik aan een grote sculptuur en een film. Roma hebben wereldwijd een lastige positie. Een volk zonder moederland.

Met de jongeren bespraken we hun positie in de maatschappij. We kwamen tot een beeld van een Chiwawa van 7 meter hoog. Dit beeld plaatsten we op het centrale plein in het dorp. De jongeren herkenden zichzelf in het beeld. “A chiwawa is small, shaky and expensive – A big dog is huge, strong and for free” (Minorities are the pet animals of the majority or – an eyesore.) werd de titel, afgeleid van een tekst van Gerrit Komrij over minderheden;

Minderheden zijn de troeteldieren van de meerderheden of – een doorn in het oog. Er is veel behoefte aan minderheden; men kan er naar hartelust op schelden of er juist mee aantonen hoe ruimdenkend men wel is. Waar moeten mensen al hun begrip en goede wil deponeren, als er geen minderheden bestaan.

default_1376252110_Schermafbeelding-2013-07-19-om-11.41.32

chiwawagroot

Schermafbeelding 2016-04-19 om 14.52.40Bekijk hier de video

chiw

Minderheden gaan, zodra ze in groepsverband optreden, of het nu om een geloof, handicap of een seksuele geaardheid gaat, aan eigenaardige kwalen lijden. Ze willen niet opvallen omdat ze zichzelf zo “gewoon” vinden, en tegelijkertijd timmeren ze aan de weg omdat ze ‘anders’ zijn: de eeuwige strijd tussen assimilatie en ‘behoud van de eigen identiteit’ zoals dat heel fraai heet.

Het project werd mogelijk gemaakt door de Academie voor Beeldvorming en Brabant Culturele hoofdstad. Met speciale dank aan Kirsti Pol die het project lanceerde.